Inzameling vraagt inzet
hele afvalketen

Overheid moet ingrijpen om hogere EU-inzameldoelstelling e-waste te halen

Inzameling vraagt inzet hele afvalketen

donderdag 15 maart

De komende EU-inzameldoelstelling voor afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste), is alleen haalbaar indien de overheid bereid is aanvullende maatregelen te treffen. Een afgifteplicht voor winkels en gemeenten, een registratieplicht voor inzamelaars en recyclingbedrijven en het zonder meer kunnen inleveren van e-waste waar je apparaten en lampen koopt, zijn hiervoor nodig. De EU legt voor 2021 een inzameldoelstelling op van 340 miljoen kilo e-waste. Om deze doelstelling te halen, moet de hele afvalketen zijn verantwoordelijkheid nemen.

ENGLISH VERSION (click here)

Deze conclusies werden getrokken op een internationaal congres over e-waste, dat op 15 maart 2012 werd gehouden in Amsterdam. De United Nations University presenteerde de resultaten van een wetenschappelijk onderzoek dat de oorsprong en bestemmingen van alle Nederlandse e-waste stromen in kaart brengt. Jaarlijks wordt er in Nederland 400 miljoen kilo e-waste afgedankt. Jan Vlak, directeur Wecycle: "Hiervan kan zo'n 250 miljoen kilo voor recycling worden ingezameld door Wecycle en ICT~Milieu, mits er een afgifteplicht komt en een registratieplicht. Inzamelaars en recyclingbedrijven worden daarbij verplicht aan de overheid te rapporteren wat zij met hun e-waste doen. Er komt ook meer binnen ons bereik door de invoering bij winkels van het principe 'oude apparaten en lampen gratis inleveren waar je nieuwe kunt kopen'."

36 miljoen kilo in vuilnisbak
De producenten en importeurs doen er alles aan om zoveel mogelijk e-waste in te zamelen. Zo zijn afgiftecontracten gesloten met alle gemeenten en de meeste winkeliers. Zij ontvangen een onkostenvergoeding voor afgegeven apparaten. De consument wordt via campagnes gestimuleerd elektrische apparaten en spaarlampen apart in te leveren bij de gemeentelijke milieustraat of bij de winkel. In 2011 zamelden Wecycle en ICT~Milieu bij elkaar 130 miljoen kilo e-waste in.

De nieuwe Europese richtlijn stelt dat winkels met meer dan 400m2 verkoopoppervlak aan elektrische apparaten altijd afgedankte apparaten moeten innemen, ook als er geen nieuw product wordt gekocht. Het verplicht stellen van inname bij elke winkelgrootte leidt tot een veel fijnmaziger netwerk van afgiftepunten. Zo wordt het voor de consument makkelijker kleine apparaten en spaarlampen in te leveren: waar je het koopt kun je het ook kwijt. Uit het onderzoek blijkt dat de consument jaarlijks maar liefst 36 miljoen kilo aan kleine elektrische apparaten en spaarlampen met het huisvuil weggooit.

Gekwalificeerd exportverbod
Zo'n 10 procent van het e-waste verdwijnt naar het buitenland en kan daarmee niet worden ingezameld. Iedereen die tweedehands elektrische consumentenapparaten voor hergebruik wil uitvoeren naar ontwikkelingslanden, zou moeten beschikken over een verklaring waaruit blijkt dat elk van de apparaten nog werkt. Daarbij moet er wel voor worden gezorgd dat dit verbod geen negatieve effecten heeft op hergebruik en refurbishmentprogramma's voor professionele apparatuur, zoals medische apparatuur, servers of telecomapparatuur.

Model
Het onderzoek, in opdracht van Wecycle en ICT~Milieu, stond onder leiding van de United Nations University (UNU), die hiervoor samenwerkte met onderzoeksbureaus FFact, Witteveen+Bos en het CBS. Niet eerder is op deze schaal onderzoek gedaan naar bezit en afdanking van e-waste in Nederland. Dr. Jaco Huisman, hoofdonderzoeker UNU: "Voorheen kon slechts 30 procent van het e-waste worden getraceerd, nu ligt dit percentage op 80 procent. We hebben ook een geavanceerd model ontwikkeld, dat voorspelt hoeveel e-waste gaat vrijkomen in een land. Hierin wordt een verband aangegeven tussen verkoop, bezit en afdanking na gebruik. Het legt tevens een verband tussen vrij besteedbaar inkomen en de te verwachten hoeveelheid e-waste. Dit model is ook door andere EU-landen te gebruiken."

Documenten
Bij dit persbericht zijn de volgende documenten als bijlage te downloaden:
1. het volledige onderzoeksrapport (Engels)
2. de Nederlandse versie van de samenvatting van het onderzoeksrapport.
3. Conclusies en aanbevelingen van de producenten/importeurs n.a.v. het onderzoeksrapport.

Over Wecycle
Wecycle organiseert de inzameling en recycling van gebruikte elektrische apparaten en kapotte energiezuinige verlichting (e-waste). Wecycle wil zoveel mogelijk e-waste inzamelen en werkt hiervoor samen met gemeenten, kringloopbedrijven, winkels, scholen en consumenten. Wecycle zorgt in opdracht van producenten en importeurs voor verantwoorde inzameling, garandeert recycling met een hoog milieurendement en rapporteert hierover aan de overheid. Meer informatie: www.wecycle.nl.

Over NVMP
In de NVMP zijn de producenten en importeurs verenigd van elektrische apparaten en energiezuinige lampen. Zij geven via hun uitvoeringsorganisatie Wecycle  invulling aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid rond de inzameling en recycling van e-waste en voldoen daarmee aan hun wettelijke verplichtingen. Meer informatie: www.nvmp.nl.

Over ICT~Milieu
ICT~Milieu verzorgt de landelijke inzameling van afgedankte ICT-apparaten en de recycling ervan met de best beschikbare technieken. Tevens verzorgt ICT~Milieu namens haar 260 producenten en importeurs de monitoring en rapportage aan het ministerie van IenM. Stichting ICT~Milieu is onderdeel van ICT~Office. Meer informatie: www.ictmilieu.nl.